Rijkste landen nemen minste vluchtelingen op
Buitenland

Rijkste landen nemen minste vluchtelingen op.

De zes rijkste landen ter wereld, samen goed voor bijna zestig procent van de wereldeconomie, vangen nog geen negen procent van alle vluchtelingen op. Deze last komt dus voor rekening van de armere landen, aldus ontwikkelingsclub Oxfam. 

China, de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië huisvesten samen 2,1 miljoen vluchtelingen, een druppel op de gloeiende plaat van de migratiestroom. Een derde van deze vluchtelingen wandelt rond op Duitse grond. 

Ruim de helft van alle vluchtelingen, zo'n 12 miljoen mensen, zitten in landen die samen nog minder dan 2 procent van de wereldeconomie uitmaken. Ze vestigden zich in Jordanië, Turkije, Palestina, Pakistan, Libanon en Zuid-Afrika. 

'Schande'

Om de scheve verhoudingen in balans te brengen roept Oxfam welvaartslanden op om meer vluchtelingen op te nemen. "Het is een schande dat één van de rijkste landen nog minder dan 1 procent van de vluchtelingen opneemt", zegt Mark Goldring, baas van de Britse Oxfam-tak over zijn thuisland.

In 2015 sloeg een recordaantal mensen op de vlucht. Meer dan 65 miljoen mensen hebben huis en haard moeten verlaten vanwege geweld, oorlog en mensenrechtenschendingen. De meerderheid van deze mensen zochten hun toevlucht elders in het eigen land. Vooral Syriërs sloegen op de vlucht, aldus The Guardian

Meer lezen over Vluchtelingen?
Alle artikelen geladen. Overzicht →