Terug
Rijkswaterstaat moet met aanpak komen voor dijk Perkpolder, anders dwangsom van vijf miljoen

Rijkswaterstaat moet met aanpak komen voor dijk Perkpolder, anders dwangsom van vijf miljoen 

29 november 2021 - 15:15

De gemeente Hulst (Zeeland) sommeert Rijkswaterstaat met een plan van aanpak te komen om de verontreiniging door de thermisch gereinigde grond (TGG) waarmee de dijk is aangelegd te beperken en zoveel mogelijk ongedaan te maken. Uiterlijk 1 juli 2022 moet dit plan worden gepresenteerd, anders legt de gemeente een dwangsom op aan de Staat der Nederlanden van vijf miljoen euro. Zo valt te lezen in de PZC.  

De Hofbar besteedde in september 2021 al aandacht aan de zeedijk bij Perkpolder in Zeeuws-Vlaanderen. In de giftige grond waarmee de dijk is aangelegd zijn zware metalen en benzeen aangetroffen die doorlekken naar het grondwater. Omwonenden riepen op tot het acuut saneren van de dijk, maar Rijkswaterstaat zocht liever naar andere oplossingen. Opvallend, aangezien in het Utrechtse Bunschoten-Spakenburg een dijk met dezelfde giftige gerecyclede grond wel is afgegraven. Identieke situaties, maar wel verschillende politieke afwegingen.

In de uitzending kwam ook de advocaat van enkele omwonenden aan het woord. Advocaat mr. R. (Rogier) Hörchner, die namens vijf agrariërs uit Walsoorden deze zomer een handhavingsverzoek indiende bij de Gemeente Hulst, heeft met instemming kennisgenomen van het handhavingsbesluit van vandaag. 

Volgens Hörchner is er sprake van een grote stap voorwaarts. “Ondanks de vele rapporten van verschillende instanties, waaruit dit al wel kon worden afgeleid, is nu nieuw dat de overheid erkent dat de dijk niet met deze grond aangelegd had mogen worden. Ook belangrijk is dat de Gemeente Hulst stelt dat Rijkswaterstaat van te voren wist of had kunnen/moeten weten dat de Wet bodembescherming zou worden overtreden. Die erkenning is heel belangrijk.”

Kijk De Hofbar over de giftige zeedijk bij Perkpolder hier terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers