RIP president Oezbekistan
Buitenland

RIP president Oezbekistan.

De president van Oezbekistan Islam Karimov heeft vandaag op 78-jarige leeftijd het aardse verlaten ten gevolge van een hersenbloeding.

Karimov stond bekend als een extreem gematigd liefhebber van vrijheid en democratie. Hij regeerde zijn land sinds het uiteenvallen van de Sovjetrepubliek in 1991. De bejaarde president kwakkelde al een tijdje met zijn gezondheid. De anders zwijgzame autoriteiten meldden eerder vandaag dat Karimovs gezondheid zorgwekkend was, zo weet het ANP.

Er ontketent waarschijnlijk een meedogenloze strijd om het ontstane machtsvacuüm te vullen. Karimovs dochter Goelnara leek aanvankelijk een kanshebber. Zij heeft echter sinds 2014 huisarrest en is verwikkeld in een internationaal witwasonderzoek. Een ruzie met haar moeder en zus zou haar positie ook niet hebben bevorderd.

Human Rights Watch had enkele woorden van bewondering over voor de overleden staatsman: "Karimov staat erom bekend dat hij een van de sluwste, meedogenloze autoritaire heersers is, niet alleen van de voormalige Sovjetgebieden maar van de hele wereld".

Alle artikelen geladen. Overzicht →