R.I.P. Rosetta
Tech

R.I.P. Rosetta.

Ruimtesonde Rosetta is vandaag gecrasht op komeet 67P. De vluchtleiding heeft dit bewust gedaan. Enkele uren na de crash van Rosetta heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de laatste foto van de historische missie gepubliceerd.

De Rosetta werd in 2004 gelanceerd en schreef tien jaar later geschiedenis toen vanaf de satelliet een onbemande verkenner, de Philae, landde op de komeet. Die vloog toen op ruim een half miljard kilometer afstand van de aarde. Het was de eerste keer dat een dergelijke gecontroleerde landing op een komeet werd uitgevoerd. De operatie verliep niet vlekkeloos: Philae kwam terecht in een spelonk waar zonlicht de lander moeilijk kon bereiken. Hierdoor raakte de batterij al snel na de landing uitgeput. Die kon zich later wel weer opladen, maar de landingsrobot werd pas dit jaar weer gelokaliseerd.

In de tussentijd zond de Philae wel onderzoeksresultaten naar de Rosetta, die ze op haar beurt doorstuurde naar aarde. Op de komeet werden zuurstofmoleculen, waterdamp, koolmonoxide en stikstof-, zwavel- en koolstofverbindingen gevonden. Vooral de vondst van zuurstof was verrassend.

Alle artikelen geladen. Overzicht →