RIVM: 'Mondkapjes slopen milieu net zo hard als 19.000 auto's'

RIVM: 'Mondkapjes slopen milieu net zo hard als 19.000 auto's' 

05 juli 2023 - 12:17

Een onvoorzien neveneffect van de mondkapjes die gefabriceerd zijn in coronatijd. Niet alleen verdiende onze Sywertje er met zijn Stichting Hulptroepen Alliantie miljoenen mee, bleken ze totaal nutteloos te zijn maar nu blijkt ook dat ze superslecht zijn voor Moeder Natuur.

Het RIVM berekende dat in Nederland tussen maart 2020 en maart 2022 naar schatting 1 miljard (!) mondkapjes zijn gebruikt. Productie en afvalverwerking van mondkapjes veroorzaakten ongeveer 47 kiloton aan broeikasgassen, "evenveel als de jaarlijkse uitstoot van ruim 19.000 personenauto’s". Mocht er dus in de toekomst weer een pandemie moet worden bestreden, dan dienen beleidsmakers ook rekening te houden met de gevolgen van mondkapjes voor het milieu. Het RIVM vergeet er echter alleen bij te vermelden dat ze zélf aandrongen op het gebruik ervan, maar dat terzijde.

En dan hebben we het tot nu toe alleen maar gehad over de broeikasgassen. Voor al die kapjes is ook nog zeker 6,6 miljoen kilo aan plastics, karton, metalen en textiel gespendeerd en verder 840.000 kubieke meter water, becijferde het instituut. Dat laatste is evenveel als 18.000 huishoudens in een jaar gebruiken, zegt het RIVM. Ook kwam naar schatting zo’n 60.000 kilo aan mondkapjes als zwerfafval in het milieu terecht.

Kortom, een grote teringzooi allemaal. Het had trouwens nóg erger kunnen zijn. Veel mensen vervingen hun kapjes, wegwerpdingen of niet, niet elke dag. Hadden ze het advies om dat wel te doen gevolgd, dan was het milieu nog slechter af geweest.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml