RIVM: 'Sorry dat wij zo falen met onze stikstoflijst'

RIVM: 'Sorry dat wij zo falen met onze stikstoflijst' 

03 november 2022 - 11:02

Dat scheelt weer: bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vinden ze zelf ook dat het wel een tikkeltje beter kan allemaal. Nu er weer fouten zijn gemaakt in de stikstoflijst met de honderd grootste piekbelasters, biedt het instituut zijn excuses aan.

Het is een "kras op ons blazoen als kennisinstituut", zei directeur Milieu en Veiligheid Charles Wijnker van het RIVM tegenover een uiterst kritische Tweede Kamer. Hij noemt het "pijnlijk". Wat een zelfkennis heeft deze man, want 'pijnlijk' is het zeker. Zoals u weet kwam in april al naar buiten dat het RIVM een coderingsfout had gemaakt in de lijst. Deze week meldde stikstofminister Christianne van der Wal dat er opnieuw een fout in de lijst zit, dit keer met "betrekking op de emissie die is toegewezen aan diverse varkens- en pluimveestallen".

Volgens Wijnker is de nieuwe fout "om drie redenen ernstig": op de eerste plaats door de onrust die de blunder veroorzaakt onder boeren. Ook aan betrokken agrariërs zijn excuses gepast, aldus Wijnker. Daarnaast had de fout al aan het licht moeten komen naar aanleiding van de eerste fout. Daaruit blijkt dat het RIVM de "kwaliteitscontrole niet op orde" had. Tot slot baalt het instituut van het effect dat de misgreep mogelijk heeft op "andere producten". Mogelijk levert de fout problemen op voor de lancering van de nieuwe versie van het stikstofrekenmodel Aerius.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml