Terug
RIVM: toelatingseisen gewasbeschermingsmiddelen moeten worden aangescherpt

RIVM: toelatingseisen gewasbeschermingsmiddelen moeten worden aangescherpt 

19 november 2021 - 11:30

De toelatingseisen waarmee gewasbeschermingsmiddelen worden beoordeeld moeten worden aangescherpt om zo de mogelijke effecten op de gezondheid goed in kaart te kunnen brengen, blijkt uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De Hofbar besteedde in september al aandacht aan de relatie tussen het gebruik van pesticiden in de landbouw en de ziekte van Parkinson. In Nederland wordt het gebruik van varianten op inmiddels verboden pesticiden toegestaan. Het is dan ook de vraag waarom demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten niet ingrijpt vanuit voorzorgsprincipe en ook het gebruik van deze giftige varianten verbiedt.

Volgens het RIVM bestaan er aanwijzingen dat personen die in het verleden langdurig zijn blootgesteld aan gewasbeschermingsmiddelen, een grotere kans hebben om ziekten als parkinson en alzheimer te krijgen. Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, blijkt nu dat met de huidige toelatingseisen een deel van de benodigde informatie om dit effect aan te kunnen tonen ontbreekt. Het advies van het RIVM is dan ook om in de toelatingseisen en testrichtlijnen duidelijker te beschrijven welke effecten moeten worden onderzocht en welke methoden daarvoor nodig zijn.

Kijk De Hofbar over parkinson en pesticiden hier terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers