'RIVM trekt te vroeg conclusies uit onderzoek naar oversterfte'

'RIVM trekt te vroeg conclusies uit onderzoek naar oversterfte' 

28 juni 2022 - 10:27

Er zijn vorig jaar ongeveer 16.000 mensen 'extra' overleden op basis van de verwachtingen en onduidelijk is waaraan. Na een motie van Pieter Omtzigt hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM in opdracht van het ministerie onderzoek uitgevoerd naar de redenen en oorzaken van deze oversterfte. En wat was de conclusie? "COVID-19 vaccins beschermen goed tegen overlijden aan COVID-19 en verhogen de kans op sterfte aan andere oorzaken niet." Een hele geruststelling, maar klopt dit wel?

Volgens twee leden van de klankbordgroep die toezicht op het onderzoek moesten houden is dat helemaal niet duidelijk. Tijdens de extra uitzending van Op z'n Kop! op het NPO Podcastevent leggen Eline van den Broek, Gezondheidseconoom en Epidemioloog aan de University of Vermont, en Ronald Meester, hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekeningen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, uit waarom.

"Ik was erg verbaasd dat deze conclusie werd getrokken", zegt Van den Broek. Volgens haar waren de benodigde data helemaal niet aanwezig voor het onderzoek om de conclusie te kunnen trekken en werd dat ook gezegd tijdens de laatste vergadering van de klankbordgroep. Ronald Meester vult aan: "Dit onderzoek was sowieso vanaf eerste moment een beetje vreemd. Omtzigt vroeg om een 'academisch' onderzoek, dus onafhankelijk met alle data die beschikbaarheid zijn, maar het RIVM en CBS hebben zélf het onderzoek gedaan met eigen data.

In de data wordt heel stellig gesproken over het aantal overledenen door het coronavirus, terwijl dat helemaal niet duidelijk vast te stellen is. "Die registratie van Covid-19 is heel onbevredigend. Als voorbeeld halen de wetenschappers het onderzoek van Nieuwsuur aan, waaruit bleek hoe ontzettend onzorgvuldig die meldingen verwerkt worden: "Een huisarts belde toen naar het RIVM om een Covid-dode te melden, dat werd gewoon opgeschreven zonder dat het RIVM die persoon gezien had."

Uit onderzoek uit Engeland blijkt dat vaccinaties en Covid-symptomen helemaal niet onafhankelijk van elkaar gezien kunnen worden. Van den Broek hamert erop dat er meer onderzoek gedaan moet worden: "Er zijn bij mijn weten geen studies gedaan dat vaccinaties en sterfte niet met elkaar te maken zouden hebben."

Dit betekent overigens nadrukkelijk niet dat zij denkt dat dit zo is: "Doordat je de vraag alleen al stelt wordt al aangenomen dat je denkt dat vaccinatie tot sterfte leidt, terwijl als je uitgaat van andersom - dus dat vaccinaties goed werken - dan is het een goede zaak om te controleren of er ernstige bijwerkingen zijn. Sterker nog, voor corona deden we dat gewoon met vaccins."

Benieuwd wat ze nog meer te zeggen hebben over het coronabeleid en de rol van de wetenschap daarin? Luister dan hier naar de extra uitzending van Op z'n Kop!

 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml