Rode Kruis faalde bij hulp voor Joden
Binnenland

Rode Kruis faalde bij hulp voor Joden.

Het Rode Kruis bestaat dit jaar 150 jaar. HOERA! Maar niet iedereen is even blij met deze hulporganisatie, zeker niet nu blijkt dat het Rode Kruis tijdens de Tweede Wereldoorlog geen moer deed om de Joden in ons land te beschermen.

Net zoals wel meer burgers in ons land, stak het Rode Kruis vooral zijn kop in het zand toen de nazi's ons land bezetten en werkten ze zelfs met hen mee, blijkt uit uitgebreid onderzoek van Regina Grüter van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Conclusie: het Rode Kruis heeft vrijwel niets ondernomen om de Joodse burgers en gevangenen in de kampen te helpen. Schoften!

"Het Rode Kruis heeft niets gedaan voor ons in de oorlog. Noch in Nederland, noch in Auschwitz. Als ze het wel hadden gedaan, zou dat een grote hulp zijn geweest om het vol te kunnen houden. We bestonden niet. We waren er niet. Ze gaven helemaal niets om ons", zo vertelt een joodse overlevende van de Holocaust 72 jaar na dato aan de NOS.

Kortom, het Rode Kruis moet maar eens diep door het stof gaan. Vanavond weet namelijk heel Nederland het: de NOS zendt om 20.27 uur op NPO 2 de documentaire Het Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog uit. En daar gaat u natuurlijk naar kijken!

Alle artikelen geladen. Overzicht →