Rode Kruis: kudt rampkneuzen, ga helpen of zo
Binnenland

Rode Kruis: kudt rampkneuzen, ga helpen of zo.

Rake woorden van het Rode Kruis, dat ramptoeristen die stompzinnig hun volgers op sociale media op de hoogte houden van ongelukken adviseert eventuele slachtoffers te hulp te schieten. De organisatie start vandaag een campagne om mensen bewust te maken van het belang van hulpverlening.

Weet u, ze hebben daar totaal maar dan ook totaal gelijk in. Hoeven we niets aan toe te voegen. Doen we toch, want zaterdag werden er bij een ongeluk op de A58 nog 45 man op de bon geslingerd wegens filmen.

Politie kan niks doen

Superduperkansloos. U merkt dat de auteur van dit artikel zich er heel druk om maakt. Vervelend is dat de politie op zich machteloos staat, daar filmen op de openbare weg niet verboden is. Het bedienen van een smartphone is dat daarentegen wél.

Maar ey, het Rode Kruis heeft naast het lanceren van een campagne ook online onderzoek gedaan naar uw mening omtrent het filmen van ongelukken en gewonden. Van de 700 respondenten zegt 90 procent het onacceptabel te vinden. Toch denkt 68 procent van de ondervraagden dat het filmen soms nuttig kan zijn, dat kan bijvoorbeeld dienen als bewijsmateriaal.

Een klein deel (percentage onbekend) krijgt een kick van het filmen van ongelukken. Maar alleen als zij qua hulp zelf niets kunnen betekenen. Dan is er nog een uitkomst: een derde zou ramptoeristen zeker niet vragen te stoppen met filmen.

Duitsland: boetes tot wel 1.000 euro

Met een schuin oog kijken we naar Duitsland. Niet dat daar nu alles beter geregeld is, maar feit is wel dat wanneer men hulpbehoevenden fotografeert, daar eerst toestemming voor gevraagd moet worden. Komt die er niet, dan kan het boetebedrag oplopen tot wel 1.000 euro.

Alle artikelen geladen. Overzicht →