Rode Kruis zegt sorry vanwege 'oorlogsverleden'
Binnenland

Rode Kruis zegt sorry vanwege 'oorlogsverleden'.

Het Rode Kruis is vandaag diep door het stof gegaan en heeft "diepe verontschuldigingen" aangeboden vanwege de rol van de hulporganisatie - of eigenlijk het gebrek daaraan - ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

"Het toenmalige bestuur heeft gefaald; het verzaakte te handelen volgens het belangrijkste grondbeginsel van het Rode Kruis, menslievendheid", laat de organisatie tijdens de presentatie van een onderzoek naar de rol van het Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog. Uit dat onderzoek bleek al dat de organisatie geen moer deed om joden tijdens de oorlog te helpen.

Natuurlijk helpen woorden achteraf niet zoveel en dus gaat de organisatie ook actie ondernemen zodat dit in de toekomst wordt voorkomen. Er wordt een 'moreel beraad' ingesteld en er komt een ethische commissie die de hulpverlening van het Rode Kruis regelmatig kritisch tegen het licht houdt.

"Daarnaast worden in de vereniging workshops aangeboden om hulpverleners, bestuurders en medewerkers bewust te houden van hun bijzondere verantwoordelijkheid als Rode Kruis vrijwilliger of -werknemer", aldus de organisatie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →