Rotterdam ript graaiende zorgtoko's
Binnenland

Rotterdam ript graaiende zorgtoko's.

Organisaties in de Rotterdamse zorgsector moeten geld inleveren bij de gemeente omdat zij bestuurders meer dokten dan was afgesproken met de autoriteiten. Bij in totaal 34 clubs hoopt de stad van burgemeester Ahmed Aboutaleb een gezamenlijk bedrag van 60.000 euro te incasseren. 

De chefs van de zorgtoko's graaiden boven de balkenendenorm à 178K of plunderden de collectieve middelen via exorbitante ontslagvergoedingen, zo bericht De Telegraaf. In een commentaar op de stap stelt zorgwethouder Hugo de Jonge dat "geld voor zorg naar de zorg hoort te gaan. Wij betalen niet mee aan topsalarissen. Nu gaan wij voor het eerst terugvorderen."

Volgens de Nederlandse traditie wordt het geld natuurlijk niet teruggehaald bij de parasieten zelf, maar zal de wethouder hun bedrijven korten op subsidies. De Jonge: "Dit zijn instanties die een contract met de gemeente hebben afgesloten na een aanbestedingsprocedure. In het contract stond luid en duidelijk dat hun bestuurders niet meer mochten verdienen dan de balkenendenorm. Was dat het wel het geval dan zouden wij ze korten. Ze hebben dit ondertekend en afspraak is afspraak. Ze wisten waar ze aan begonnen."

Juridische haken & ogen

Overigens konden de ferme teksten van de politicus wel eens stuklopen op juridisch geneuzel, want rechters maakten tot dusver gehakt van gemeentelijke kortingen op de aasgierennesten in de zorg. Desalniettemin is De Jonge positief over zijn kansen tegen de instellingen: "De meesten hebben een contract afgesloten en wisten waar ze aan begonnen. Het zou mij verbazen als instanties die nu gekort worden op hun subsidie tijd en geld vrij maken om een rechtszaak te beginnen. Daarnaast korten wij proportioneel, dus alleen op het Rotterdamse deel van het zorgbudget. Dat is wel anders dan wat andere gemeenten hebben gedaan."

'Geld terug naar zorg'

Zorgclub Mentaal Beter is door de gemeente nu ruim 16.000 euro kwijt en Antes kan 15K op haar buik schrijven. De Jonge zegt dat de geïncasseerde fondsen zullen terugstromen naar de zorgsector. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →