Roken in rookruimte mag voortaan ook niet meer 

13 februari 2018 - 11:57

De anti-rookbrigade heeft zijn zin gekregen. Het gerechtshof in Den Haag heeft zojuist bepaald dat rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden niet langer gedoogd worden. Ze vallen niet meer buiten het algehele rookverbod.

Het hof stelt daarmee de vereniging CAN (Club Actieve Nietrokers), die een rechtszaak hadden aangespannen, in het gelijk. De uitzondering zou "in strijd zijn met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik".

Onzinnig ingebouwde rookruimtes

En dat is dus vooral 'fijn' voor alle horeca-ondernemers die krom hebben gelegen om duizenden euro's te kunnen investeren in aparte rookruimtes, teneinde niet alle gasten weg te jagen sinds het rookverbod in de horeca in 2008 is ingegaan. Allemaal voor niks, blijkt nu achteraf. 

Maar nu horen wij u denken: wat is nu het probleem als rokers in aparte afgesloten ruimtes hun sigaret roken en niet-rokers gewoon daarbuiten blijven zodat zij er geen last van hebben?

Niet-rokers gaan kapot aan sociale druk door rokers

Hier komt de argumentatie: niet-rokers zouden 'sociale druk' kunnen voelen om ook zo'n rookruimte binnen te stappen (wij op de redactie moeten de eerste niet-roker die hier last van heeft nog tegen komen, maar goed. Sorry, discriminatie. Scheren niet-rokers over een kam, gaat u maar klaarstaan met vooraf gedrukte aangifteformulieren). 

Bovendien moet het horecapersoneel zo'n ruimte na afloop toch schoonmaken, dan worden ze ook blootgesteld aan de kankerverwekkende sigarettenrook.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie