'Rokers drukken peuk pas uit als het onbetaalbaar is, dus zorg daarvoor'

'Rokers drukken peuk pas uit als het onbetaalbaar is, dus zorg daarvoor' 

23 november 2021 - 10:48

Uit onderzoek (dus het is waar) van de universiteit van Maastricht blijkt dat al die laffe accijnsverhogingen van een paar euro op tabak nauwelijks effect hebben: de helft van alle rokers in Nederland geeft aan pas te stoppen als ze 60 euro (!) per pakje sigaretten moeten aftikken.

"Van de 1500 ondervraagde rokers vond een derde het geen probleem om 6 euro per sigaret of 4 euro per gram shag te betalen. Volgens de onderzoekers geeft dat niet alleen aan hoe verslavend sigaretten zijn, maar vooral ook hoe betaalbaar."

En ook al denkt u misschien van niet, betaalbaar zijn de peuken in Holland. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat sigaretten in Nederland bijna twee keer zo betaalbaar zijn als in het Verenigd Koninkrijk.

Accijnsverhogingen sorteren volgens UM-onderzoekster CloƩ Geboers het grootste effect, maar wel dus pas bij een flinke verhoging: "Mensen passen hun consumptie aan wanneer ze het verschil in prijs merken in hun portemonnee, dus als iets meer of juist minder betaalbaar wordt."

KWF, de Hartstichting en het Longfonds roepen de politiek dan ook op om een accijnsverhoging op tabak door te voeren in 2022. Als er voor 31 december geen wijziging van het Belastingplan 2022 wordt voorgesteld, betekent dit dat de in het Preventieakkoord afgesproken accijnsverhoging niet plaatsvindt (naar tien euro in 2023) en dat mag niet natuurlijk!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml