Ronald Koeman is een kut-trainer

Ronald Koeman is een kut-trainer  

15 juni 2023 - 12:58

Ronald Koeman is de meest overschatte bondscoach die Nederland ooit gehad heeft. Na weer een wanprestatie (2-4 nederlaag tegen Kroatië) stond de dikke voetbaltrainer voor de tv-camera's te stamelen dat het allemaal zo slecht nog niet was, maar een blinde zag nog dat het ouderwets kut was. Niet gek, met Koeman aan het roer. Zijn hele carrière hangt aan elkaar van mislukkingen en slecht voetbal.

Want wat heeft deze man nou precies gepresteerd als trainer? Twintig jaar geleden behaalde hij bij Ajax wat successen, maar het voetbal was niet om aan te zien, terwijl hij beschikte over spelers als Chivu, Litmanen, Zlatan en Sneijder. Daarna werd hij ontslagen bij Benfica (de Portugezen krijgen nog steeds buikpijn als ze de naam Koeman alleen al horen), bij PSV werd hij weliswaar weer kampioen maar weer met afbraakvoetbal en waren ze opgelucht dat hij uit eigen beweging opstapte.

Bij Valencia (waarvan hij dacht dat het een opstapje was naar het trainerschap bij Barcelona) werd het vervolgens ook drie keer niks. De spelers pruimden hem niet, vonden hem een arrogante zak en weigerden mee te gaan in zijn verdedigende tactische plannen. Ontslag op staande voet volgde. AZ begon het sneu te vinden en bood hem onderdak, maar goh, verrassend, ook daar kwamen ze er snel achter dat Koeman als trainer bepaald geen hoogvlieger is. Hij werd in Alkmaar nooit serieus genomen, AZ presteerde ronduit kut en wéér werd hij ontslagen.

Je zou denken: jongen, ga lekker in Barcelona zitten, drink elke dag een wijntje, vreet je vol (onee, dat deed hij al) zoek iets wat je wel kan en val verder niemand lastig met je onkunde. Maar nee, meneer werd trainer van het toen zieltogende en bijna failliete Feyenoord.

Daar deed hij het weliswaar redelijk, maar vooral met de volgende *kuchkuch* geniale tactiek: alle ballen op Graziano Pelle en hopen dat hij scoort. Prijzen won hij niet. Iets wat na hem ineens wel gebeurde. Meneer trok naar Engeland waar hij okee presteerde bij Southampton (weer met de lange-ballen-op-Pelle-tactiek) en daarna een jaartje bij Everton. Maar het tweede seizoen bij Everton was weer ouderwets kut en Koeman viel zo hard door de mand dat Everton er naar verluidt liefst twaalf miljoen voor over had om zijn contract te ontbinden.

Maar in het land der blinden is één-oog koning en dus werd Koeman ineens bondscoach van Nederland. En wat gebeurde er? Als een enorme plottwist in een slechte Netflix-serie werd de steeds dikker wordende Koeman ineens beschouwd als een toptrainer. Dat hij niks had gepresteerd als trainer en elke club blij was dat Koeman weg was, leek ineens collectief vergeten. Alsof alle journalisten en analytici hadden afgesproken om te doen alsof Koeman een goede trainer is, want dan is het ook een goede trainer. Heel vreemd.

Hij behaalde met veel geluk, mazzel goals en matig voetbal in 2020 de Nations League-finale (die uiteraard werd verloren) en toen volgende de tweede plottwist: hij werd trainer van FC Barcelona, één van de grootste clubs ter wereld. Dat hij Barcelona betonvoetbal liet spelen, vijf verdedigers opstelde, nauwelijks kansen creëerde en op een ruime achterstand kansloos derde werd, was natuurlijk helemaal geen verrassing.

Dat hij na het eerste seizoen niet direct werd ontslagen was dat wel, maar uiteindelijk gebeurde dat natuurlijk alsnog. De supporters waren dolblij dat hij eindelijk vertrok en dan moet je wel een heel slechte trainer zijn, aangezien Koeman sinds mei 1992 in Barcelona een heldenstatus heeft - hij bezorgde de club toen de eerste Europa Cup 1.

Het meest bizarre is ondertussen misschien wel dat hij acteert hij het aureool te hebben van iemand als Carlo Ancelotti. Dat is niet alleen zwaar onterecht, het is ook bloedirritant. Koeman is een zeer middelmatige trainer die nergens heeft gepresteerd, overal is weggestuurd en geen team goed heeft laten voetballen. Dat hij dat nu bij het Nederlands Elftal weer niet doet, is geen verrassing. Het wordt tijd dat benoemd wordt wat Koeman is. Een kut-trainer.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml