Royston Drenthe wil duet met André Hazes
Entertainment

Royston Drenthe wil duet met André Hazes.

Omdat het vorige artikel dat we aan rapper Roya2Faces hebben gewijd nog niet lang genoeg bleek, zochten we na afloop van de EP-release nog ff contact met hem om een aantal vragen op hem af te vuren. 

Hee, hallo Royston. De meeste mensen kennen je natuurlijk als voetballer die onder andere bij Feyenoord, Real Madrid en Everton heeft gespeeld. Even terugkomen op je periode in  het Russische Vladikavkaz (bekend vanwege het niet kunnen vinden van de kapper waar je naar op zoek was). Heb je die kapper later alsnog kunnen vinden?

"Hmmmmm, de kapper in Vladikavkaz heb ik uiteindelijk nooit meer gevonden. Ook niet in Moskou. Het was zeg maar heel moeilijk om een kapper te vinden die negroïde haar kan behandelen zoals je dat eigenlijk hoort te kunnen behandelen met liefde. Dus de kapper is nooit gevonden in Rusland."

Op je 29e besloot je (voor de buitenwereld) uit het niets een punt achter je voetbalcarrière te zetten. Daar gaan we niet oeverloos over lullen, want twee jaar terug. Vind je het vervelend dat mensen jou nog steeds vooral kennen uit het voetbal, nu je al een tijdje als rapper aan de weg timmert?

"Ik zal je eerlijk zeggen. Op bepaalde momenten is het natuurlijk vervelend. Uiteindelijk blijft het een normale vraag dus ik ben er wel op ingesteld. Mocht ik in een goede of een wat mindere bui zijn, dan zal diegene dat heel gauw merken aan mijn type antwoord. Je weet wat het is, bepaalde mensen kunnen het niet laten een bepaalde vraag te stellen dus dan krijgen ze ook een antwoord dat voor mij op dat moment het meest geschikt is."

Jouw EP ‘Quatro’ bevat vier tracks. Hoelang heb je aan de EP gewerkt?

"Aan mijn EP heb ik zeer zeker heel lang gewerkt. Er waren meerdere tracks waar de keuze op kon vallen, maar we hebben die tracks bewust niet gekozen omdat we voor vier verschillende soorten tracks wilden gaan op dit EP. Waarschijnlijk staat er wel een nummer tussen dat ook op het volgende EP terechtkomt. Wat mij betreft zit er geen tijdsbestek aan vast, als het snel kan doen we het snel, als het langer duurt dan duurt het langer. Als er maar gewerkt wordt."

Wat denk je dat jouw tracks bijdragen aan de rap die op dit moment veel wordt geluisterd in Nederland?

"Ik denk dat mijn tracks zeg maar uhm, wel een soort gevoel brengen dat zeg maar, het gaat niet alleen om de kijkcijfers. Ik wil gewoon een boodschap overbrengen, mijn gevoel uiten."

Het is niet de eerste keer dat men te maken krijgt met de rapper Royston Drenthe, oplettende mensen hebben je al sinds eind 2008 in de muziekwereld kunnen spotten toen je met de Rotterdamse raplegende U-niq de single Taki Taki opnam. Is dat feitelijk het begin van je interesse in muziek geweest?

"Dat was inderdaad het begin van mijn liefde voor muziek. Maar daarvoor sowieso had ik al veel contact met Rico en Sticks (Opgezwolle, red.) en U-niq heeft er een grote rol in gespeeld. Toen ik in het begin bij Feyenoord speelde hadden Rico en Sticks me al uitgenodigd voor al hun tourtjes en backstages. Ze hebben mij geleerd hoe ik mijn 'bars' moest schrijven. U-Niq heeft me geholpen met mijn eerste 'pokoe'."

Op je EP werk je samen met een aantal artiesten, waaronder het Delftse Scheme015-lid ParaMocro. Met welke artiesten hoop je in de toekomst nog samen te werken? 

"Ik zal je eerlijk zeggen, in de toekomst hoop ik samen te kunnen werken met Andre Hazes junior. Het klinkt misschien heel gek, maar ik heb een soort gek, gek concept in mijn hoofd. Als ik hem zou kunnen benaderen om deze track met mij te maken, a la Hollands mooi gezang en een gekke rap erin, dat zou wel mooi zijn." Ook met Ronnie Flex en Emms (Broederliefde, red.) hoop ik ooit nog wat te kunnen doen.

Wie beschouw je als de top van Nederland qua rappers?

"Josylvio en Frenna. Josylvio is super getalenteerd, gefocussed en rechtstreeks. Ik vind dat hij gewoon een dikke duim en pluim verdient voor de manier waarop hij zich presenteert. Ik denk dat Frenna super hongerig is. Frenna laat gewoon duidelijk zien: ik kom gewoon met mijn eigen stijl en ik heb niks te maken met niemand."

Hee, toen je recent bij oud-voetballer Andy van der Meijde in de auto plaatsnam, hoorde ik je vertellen over een mogelijke comeback op de Nederlandse voetbalvelden. Je vertelde ook dat je heel actief aan het trainen bent. Kunnen we je binnenkort wellicht weer verwachten op het heilige gras van De Kuip?

"Jullie gaan mij niet zien op het heilige gras van de Kuip. Ik denk dat dat allemaal te hoog gegrepen voor mezelf is en ik vind het allemaal wel goed zo. Daarnaast heeft Feyenoord een hartstikke goed team, dus die gaan het zeker wel redden zonder mij."

Nu we het toch over De Kuip hebben, wat betekent Feyenoord anno 2018 voor jou?

"Feyenoord betekent voor mij magic, begrijp je? Voor mij blijft het magic. Als je bent opgegroeid als Rotterdammer met het stukje Feyenoord in je bloed dan weet je wat Feyenoord moet betekenen voor jou. Dat hoef je in de meeste gevallen ook niet uit te spreken, dat gaat allemaal vanzelfsprekend."

Heb je tot slot nog een boodschap aan Martin van Geel (technisch directeur Feyenoord, red.)?

"Geen boodschap voor Martin van Geel."

Alle artikelen geladen. Overzicht →