RTL censureert 'kwetsende' grap
Entertainment

RTL censureert 'kwetsende' grap.

Grappen over dode kinderen, die vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Kunnen we liters tranen over vergieten en er 93734982 moraliserende huismoeders op Facebook tegenaan gooien en er zelfs familieleden van het kinderlijk in kwestie hun zegje over laten doen. Maar ook kwetsende, ongepaste humor MAG gewoon.

Mediabedrijf RTL is echter bang voor de adverteerders goede naam, dus hebben ze hun eigen vrije meningsuiting preventief beperkt.

Een grap van Gordon over het in 2001 vermoorde 'Meisje van Nulde' Rowena Rikkers is gecensureerd en de zender heeft sorry gezegd tegen Martin Huisman, de vader van het kind, om de witz. Hij ging zo: Gerard Joling en Gordon doen samen poepflauwe dingen. Goor zegt tegen Geer: "Ik word weer wakker naast het Meisje van Nulde zie ik''.

KWET-SOND!

Iedereen en zijn huilstruik weer woest. Natuurlijk kan Huisman niet lachen om de grap, dat begrijpen wij ook wel. Maar #ophef maken is het domste wat hij kon doen, had u van deze grap geweten als er geen stampei over was? Precies. 

En ook mensen die getroffen zijn door leed, noodlot, ziekte of ellende zijn niet gevrijwaard van andermans valsenichtenhumor daaromtrent. Slachtofferschap geeft geen recht op leven in een safe space. Kwetsen moet mogen, gekwetst zijn is gewoon geen argument, nooit. 

Hoe veel zielige dooddoeners van het kaliber 'je mág het wel zeggen, maar je hóéft het niet te zeggen' je er ook tegenaan gooit verder. 

Het erge van deze rel is dat we nu gedwongen zijn om de kant van Gordon en zijn flauwe grap te kiezen: RTL Unilever moet niet zo laf kruipen en had zijn verantwoordelijkheid als mediabedrijf moeten nemen. Op grond van een subjectieve moraal ('fatsoen!') jezelf beperken, maakt de uitingsvrijheid voor ons allemaal weer een stukje kleiner. 

PowNed Correlatie Nazorg: Ben u gekwetst? Vul hier een excuus- annex censuurformulier in.

Alle artikelen geladen. Overzicht →