RTL: 'No more blackface'
Binnenland

RTL: 'No more blackface'.

RTL maakte onlangs al bekend in het vervolg te kiezen voor de Schoorsteenpiet in plaats van Zwarte Piet. Nu doen ze er nog een schepje bovenop door vanaf volgend jaar ook alle commercials waarin Zwarte Piet schittert te weren.

Nu zou het natuurlijk zo kunnen zijn dat er door dit besluit een hoop adverteerders afhaken, zo weet het AD. Volgens Evert Bronckhorst van mediabureau Vizeum, dat reclamezendtijd inkoopt voor adverteerders, valt dat echter wel mee. Hij zegt: "De hoeveelheid reclames met Zwarte Piet erin is relatief beperkt. Grote supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo, maar ook een bedrijf als Hema gebruiken de knecht van de goedheiligman al niet meer."

De hoge heren van RTL hebben alvorens het besluit volgens Bronckhorst ongetwijfeld eerst het financiƫle plaatje onder de loep genomen. Hij vervolgt: "Het is een statement, het staat mooi, maar als ze substantieel veel inkomsten zouden mislopen hadden ze dit nooit gedaan."

Boycot

Ook schaart Bronckhorst de kritiek van de bevolking op de Schoorsteenpiet onder 'sentiment' en verklaart: "Kijkers riepen gisteren op tot een boycot, maar op het moment dat Goede Tijden, Slechte Tijden of The Voice begint, zet men de tv toch weer aan." Dat u dus mooi wel even weet hoe serieus meneer Bronckhorst u neemt.

Omdat het wellicht over een tijdje overal not done is, hebben wij toch nog een gouwe ouwe voor u:

Alle artikelen geladen. Overzicht →