Ruim 20.000 arrestaties om coup Turkije
Buitenland

Ruim 20.000 arrestaties om coup Turkije.

Turkije heeft inmiddels meer dan 20.000 mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van vorige maand. Van nog eens zoveel arrestanten is nog onduidelijk of ze formeel als verdachte zullen worden aangemerkt, maakte de Turkse premier Binali Yildirim vandaag bekend. Een kleine 8.000 mogelijke betrokkenen zijn niet opgepakt, maar er loopt wel een onderzoek tegen hen.

Na de mislukte coup zijn niet alleen duizenden arrestaties verricht, maar werden ook bijna 80.000 ambtenaren, medewerkers van de rechterlijke macht en militairen geschorst of ontslagen. Ruim 4.000 bedrijven en instellingen met banden met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen hebben hun deuren moeten sluiten. Turkije houdt Gülen voor het brein achter de poging tot staatsgreep.

De regering in Ankara maakte eerder vandaag bekend 38.000 gedetineerden voorwaardelijk vrij te laten. Zo hoopt de regering meer celruimte vrij te maken voor arrestanten die zij van betrokkenheid bij de coup verdenkt.

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →