'Ruinerwold-kind zocht al weken contact met instanties, werd niet gehoord'

'Ruinerwold-kind zocht al weken contact met instanties, werd niet gehoord' 

13 oktober 2022 - 11:00

Lang leve de bureaucratie... Israel van Dorsten, een van de 'kinderen uit Ruinerwold', had weken voor zijn ontsnapping uit de boerderij al contact met meerdere instanties. Hij zocht contact met de politie, Slachtofferhulp Nederland, Veilig Thuis en Welzijn de Wolden. Maar werd hij serieus genomen? Nee, 'natuurlijk' niet!

Van Dorsten deed eerst een anonieme melding bij de politie en later nog een melding, die niet anoniem was, schrijft hij in zijn boek 'Wij waren, Ik ben. Weg uit Ruinerwold'. Hij zocht ook contact met Slachtofferhulp Nederland, via een chatfunctie. Maar ja, die verwees hem door naar Veilig Thuis en die verwees hem door naar Welzijn de Wolden, een welzijnsorganisatie in de omgeving van Ruinerwold.

Hij moest zogenaamd een fysieke afspraak te maken, maar door zijn thuissituatie ging dat niet (joh). Een poging van Van Dorsten en de welzijnsorganisatie om elkaar telefonisch te spreken kwam niet tot stand omdat de vader van de jongen zijn mobiel kapotmaakte.

In diezelfde periode ging Van Dorsten meermaals naar een café in de buurt. Een medewerker van het café deed wel wat hij zou moeten doen en schakelde in oktober 2019 de politie in. Daarna werden de zes 'kinderen van Ruinerwold' ontdekt in de boerderij waar zij met hun vader Gerrit Jan van D. in afzondering leefden. De kinderen waren nooit door hun vader aangegeven bij de burgerlijke stand, bezochten geen school en kregen geen medische zorg.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml