Rusland boos op Nederland: bedankt hè, Halbe en Kajsa
Binnenland

Rusland boos op Nederland: bedankt hè, Halbe en Kajsa.

De leugen van VVD-politicus Halbe Zijlstra heeft de toorn van de Russische media gewekt. Althans, dat kan ook nepnieuws zijn uit de welbekende trollenfabriek in Sint-Petersburg. De Volkskrant meldt echter dat het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken inmiddels de bilaterale (moeilijk woord, betekent de overeenkomst tussen twee regeringen) verhoudingen ter discussie stelt.

Volgens de Russen is er momenteel een "ongekende anti-Rusland campagne in de Nederlandse media gaande".

Saillant is dat Zijlstra morgen in Moskou zal arriveren, als dat nog doorgaat tenminste. Zijlstra staat vandaag terecht in de Tweede Kamer, waar hij uitleg zal moeten verschaffen over 'de verspreking' met goed bedoelde achterliggende gedachte. De vraag rijst of hij daarna nog minister van Buitenlandse Zaken is.

Mark Rutte wist er van

Overigens bevestigt Mark Rutte tegenover RTL Nieuws dat hij al enkele weken van de leugen op de hoogte is, maar hij heeft het stilgehouden omdat er in achterkamertjes was afgesproken dat Zijlstra het zelf wereldkundig mocht maken.

Niet het eerste wissewasje

De poppenkast met Zijlstra is tevens niet het eerste dingetje dat bijdraagt aan een verslechterde band met Rusland.

Afgelopen november was daar D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, die de Russen betichtte van het verspreiden van nepnieuws. Ook is het land verbitterd over het "vooringenomen onderzoek" naar de vliegtuigramp van vlucht MH17.

Nog iets verder terug in de tijd is de uitspraak van het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag, dat oordeelde dat Rusland in 2013 onterecht het Greenpeache-schip Arctic Sunrise aan de ketting had gelegd. Dertig activisten werden hierbij in hechtenis genomen. Het Hof veroordeelde Rusland tot het betalen van een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro.

Alle artikelen geladen. Overzicht →