Rusland geweerd van Paralympische Spelen
Sport

Rusland geweerd van Paralympische Spelen.

Rusland is uitgesloten van deelname aan de Paralympische Spelen. Dat heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) vandaag bekendgemaakt. De schorsing volgt op de ontdekking van het omvangrijke door de Russische staat georganiseerde dopingprogramma.

De president van het IPC sprak ongewoon harde woorden over de Russische praktijken die volgens hem "een ongekende aanval op schone atleten zijn". Wel gaf hij aan sympathie te hebben voor Russische atleten die door de schorsing worden getroffen.

"Het is onze verantwoordelijkheid te zorgen voor een eerlijke competitie, zodat atleten gerust kunnen zijn dat ze onder gelijke omstandigheden strijden. Dit is van vitaal belang voor de integriteit en geloofwaardigheid van de paralympische sport, en om dit te bereiken is het van fundamenteel belang dat elk lid zich aan de regels houdt", aldus het IPC in een verklaring.

Rusland kan in beroep gaan en heeft daarvoor 21 dagen de tijd. Volgens het Russische persbureau ITAR-TASS tekent Moskou zeker beroep aan.

Het IPC heeft zijn beslissing gebaseerd op de bevindingen in het McLaren rapport. De Paralympische Spelen worden van 7 tot en met 18 september gehouden in Rio de Janeiro.

Alle artikelen geladen. Overzicht →

  Registeren.

  Stop! Je bent nog niet helemaal klaar om te reaguren.

  • Klik op de activatielink in de e-mail.
  • Er verschijnt een melding dat de activatie gelukt is.
  • Je account is nu geactiveerd en je kunt reaguren.
  Sluiten