Rusland & Turkije antiterreur-buddies
Buitenland

Rusland & Turkije antiterreur-buddies.

Turkije en Rusland gaan samenwerken in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) en de PKK. 

Omdat de Turkse regering na de mislukte staatsgreep vorige maand niet de steun van westerse bondgenoten en de NAVO kreeg waarop zij rekende, is het normaal dat zij "andere mogelijkheden zoekt" om samen op te trekken in de landsverdediging, liet Ankara vandaagweten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bezocht gisteren zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, met wie hij de afgelopen jaren vooral onvriendelijkheden uitwisselde, om de banden tussen hun beide landen aan te halen. Moskou en Ankara spraken onder meer af samen een investeringsfonds in het leven te roepen en de komst van Russische toeristen naar Turkije te stimuleren. De regering-Erdogan bezweert dat de toenadering tot Moskou niet ten koste gaat van haar toewijding aan de NAVO.

Bye bye visumplicht

De Turkse regering rekent er ook nog steeds op dat de Europese Unie zoals afgesproken de visumplicht afschaft. Maar een versoepeling van de Turkse antiterreurwetgeving, een voorwaarde die de EU aan visumvrij reizen voor Turken heeft gesteld, is volgens Ankara uitgesloten.

Ankara hekelde vandaag opnieuw de reactie van westerse bondgenoten op de recente couppoging. Erdogans woordvoerder klaagde nog eens dat sindsdien nog geen enkele westerse regeringsleider Turkije heeft bezocht om zijn steun aan de democratisch gekozen regering te betuigen, een belangrijke Turkse grief. Ook steekt het de regering dat het regeringsoptreden tegen de coupplegers in de westerse pers wordt afgeschilderd als een "zuivering".

Alle artikelen geladen. Overzicht →