'Russische hackers willen ministeries binnendringen'
Tech

'Russische hackers willen ministeries binnendringen'.

Vrees de Russische hacker! De computerkrakers uit het Oost-Europese land zouden namelijk geprobeerd hebben binnen te dringen bij de systemen van verschillende Nederlandse ministeries, waaronder dat van Algemene Zaken.

Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant. De krant schrijft dat de hackpogingen afgelopen halfjaar werden uitgevoerd door twee beruchte hackgroepen, Cozy Bear en Fancy Bear. Zij probeerden de inloggegevens van medewerkers van de ministeries te achterhalen om zo gevoelige informatie buit te kunnen maken.

Het hoofd van de AIVD, Rob Bertholee, zegt dat het aantal aanvallen op Nederlandse doelwitten toeneemt en dat de hackers op zoek zijn naar de meest gevoelige documenten: "Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering, beraadslagingen in een overheidsinstelling. Ik vind dat een gevaar voor onze democratie."

Beide hackgroepen zijn volgens inlichtingendiensten gelinkt aan de Russische overheid. Ze hebben de afgelopen jaren al in verschillende landen, waaronder Frankrijk, Polen en Duitsland, slachtoffers gemaakt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →