'Russische trollenfabriek twitterde over vaccinatie'
Buitenland

'Russische trollenfabriek twitterde over vaccinatie'.

De Russische trollenfabriek blijkt op meerdere manieren de afgelopen jaren overuren te hebben gedraaid. Niet alleen probeerden de trollen u in het ootje te nemen over de Amerikaanse verkiezingen, nu blijkt ook dat ze u voor gek probeerden te houden door op Twitter nepnieuws te verspreiden over vaccinaties.

Dat beweren onderzoekers van drie 'prestigieuze Amerikaanse universiteiten', zij schrijven erover in het wetenschapsblad American Journal of Public Health.

De trollen van de beroemde trollenfabriek Internet Research Agency in Sint-Petersburg kozen niet een kant, maar stuurden beledigingen naar zowel voor- als tegenstanders van vaccinaties. Allemaal om mensen tegen elkaar op te zetten en onrust te stoken.

Zo produceerden zij tweets die zeiden dat vaccins autisme kunnen veroorzaken, gevaarlijke hoeveelheden kwik bevatten of dat ze deel uitmaken van een geheim plan om de mensheid te onderdrukken. Andere tweets vielen medicijnfabrikanten aan, blijkt uit een analyse van de berichten die tussen 2014 en 2017 geplaatst zijn.

Maar in anderen, soms geplaatst door dezelfde accounts, stond bijvoorbeeld dat vaccinaties verplicht moeten worden. "Je kunt niets doen aan domheid. Laat ze maar sterven aan de mazelen", stond in een tweet.

Alle artikelen geladen. Overzicht →