Rutger Castricum onderzoekt nationalisme in nieuwe serie (NPO 3)

Rutger Castricum onderzoekt nationalisme in nieuwe serie (NPO 3) 

02 mei 2023 - 17:33

Het nationalisme is een stroming in de politiek die beladen is. Sommige mensen hebben de neiging om er geen aandacht aan te willen besteden, bang dat alles wat je aandacht geeft groeit. Rutger Castricum is nieuwsgierig naar hoe nationalisten denken en waarom ze zo denken. Rutger en de Nationalisten, vanaf dinsdag 9 mei wekelijks om 20:25 uur op NPO 3.

In de eerste aflevering volgt Rutger drie mensen die zich al lange tijd nationalist noemen en daarin dusdanig ver zijn gegaan, dat ze in aanraking zijn gekomen met justitie. Zo gaat hij op pad met Ben, een bekend gezicht in het extreemrechtse circuit. Hij is ooit opgepakt omdat hij werd verdacht van het in brand steken van een Rotterdamse moskee. Géza werd veroordeeld voor zijn uitspraken in een podcast van de extreemrechtse groepering Erkenbrand en Mick is zelfs op de terreurlijst terechtgekomen terwijl hij marinier was in het Nederlandse leger.

Ook spreekt Rutger in de serie met jongeren die het nationalisme aanhangen, de een extremer dan de ander. Zo komt hij in contact met Mathijs, een conservatieve christen uit een reformatorisch gezin van elf. Hij vindt het de taak van de politiek om de christelijke gemeenschap te beschermen en moslims te weren. Maar Rutger ontmoet ook nationalisten die zich verzetten tegen de overheid en zich afficheren met bepaalde complotten, onder wie Jason en Clint, die beweren dat een rijke elite ervoor zorgt dat Nederland wordt “omgevolkt”.

In iedere aflevering gaat Rutger open en kritisch het gesprek aan. Wat beweegt deze aanhangers van het nationalisme? Waar komen hun zorgen en boosheid vandaan? En wat moet er allemaal gebeuren om ons land zo te vormen zoals zij dit voor zich zien? 

Rutger en de Nationalisten wordt geproduceerd door Witte Geit en is vanaf dinsdag 9 mei wekelijks om 20:25 uur te zien op NPO 3. De serie bestaat uit zes afleveringen en wordt ook bingeable aangeboden op NPO Plus. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.