Rutte doet niks met motie om koning belasting te laten dokken

Rutte doet niks met motie om koning belasting te laten dokken 

03 februari 2023 - 09:40

Premier Mark Rutte gaat verrassend genoeg niets doen met een oproep van de Tweede Kamer om de belastingvrijstelling voor sommige leden van het Koninklijk Huis te schrappen. Als excuus wijst hij op het feit dat het voorstel een grondwetswijziging vergt en daarvoor ontbreekt de vereiste tweederdemeerderheid, laat hij in een brief weten.

De partijen die voor de motie stemden, zijn samen goed voor 90 van de 150 zetels. Dat zijn geen 100 zetels en dat hadden er wel minstens zoveel moeten zijn voor een tweederdemeerderheid. Een wijziging van de grondwet is volgens Rutte "niet aan de orde als hiervoor feitelijk geen constitutioneel toereikend draagvlak kan worden vastgesteld". Dan kunnen partijen als DENK tijdens de behandeling van de begroting van het koningshuis wel heel leuk een motie indienen, maar die zal hij mooi niet uitvoeren.

Komt dat even goed uit. Wij zijn benieuwd of koning Willem-Alexander wel luistert naar een ander punt dat de Kamer destijds maakte. Namelijk over de stijging van de toelage die de koning krijgt. Die gaat dit jaar met 276.000 euro omhoog naar ruim 6,4 miljoen euro. Een Kamermeerderheid sprak uit dat "het van koninklijke allure zou getuigen" als het staatshoofd met het oog op de geldzorgen bij veel Nederlanders van die verhoging zou afzien.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml