Rutte IV blijft maar dwalen in stikstofcrisis

Rutte IV blijft maar dwalen in stikstofcrisis 

11 november 2022 - 15:04

Het kabinet blijft maar blunderen in de stikstofcrisis. Drie jaar geleden gaf de Raad van State een tik op de vingers van de Haagse heren en dames. Toen ging het om het zogenaamde Programma Aanpak Stikstof. Ondertussen werd good old Johan Remkes van stal gehaald om de onrust in het land te beteugelen. De ene Johan (Remkes) helpt Rutte IV, terwijl de andere Johan (Vollenbroek) weer met succes de stap naar de rechter zette. Vorige week zette de Raad van State een vette streep door de bouwvrijstelling. Twee keer een gele kaart voor Rutte IV! Wanneer stopt dit gestuntel?

Aangezien er naast een stikstofcrisis ook nog een wooncrisis is, wil het kabinet voor 2030 zeker 900.000 woningen bouwen. Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge (CDA) is hier verantwoordelijk voor. Zijn plan kan in duigen vallen, nu is besloten dat stikstof die vrijkomt bij het bouwen van nieuwe projecten, meegerekend wordt bij de stikstofuitstoot. Johan Vollenbroek had het kabinet nog gewaarschuwd in een brief, maar politiek Den Haag besloot deze brief naast zich neer te leggen. Een kostbare fout, blijkt nu.

En dan hadden we ook nog de piekbelasters. Johan Remkes adviseerde het kabinet een maand geleden om binnen een jaar 500-600 grote uitstoters die zorgen voor stikstofneerslag bij kwetsbare natuurgebieden, de zogenaamde piekbelasters, uit te kopen. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zou binnen een paar weken met een definitie van ‘piekbelaster’ komen. Maar dat blijkt niet zo makkelijk. Van der Wal: “Die heb ik niet en het is ook echt heel ingewikkeld”, aldus de bewindsvrouw. De boeren kunnen dus blijven gissen naar hun toekomst.

Voor de boeren zijn alle pijlen gericht op hun vers benoemde redder: landbouwminister Piet Adema (CU). Maar ook van zijn kant komt niet veel duidelijkheid. Vorige week stelde hij nog 2030 niet als ‘dogmatisch’ te zien, maar als een reactie hierop gevraagd wordt stelt hij regentesk: “Dat heb ik al met uw collega’s besproken.” Het nieuwe elan van Den Haag is duidelijk: vooral veel roepen, vooral niks uitleggen. Het begin van het einde is nog niet in zicht in deze stikstofcrisis, dat is duidelijk.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml