Rutte IV kan net zo goed Schaamteloos II heten

Rutte IV kan net zo goed Schaamteloos II heten 

07 januari 2022 - 11:16

Maandag staan ze op het bordes, dezelfde mensen die bijna een jaar geleden zijn weggestuurd. Schaamteloos bijna – maar gelukkig ‘doen woorden ertoe’ aldus Hugo de Jonge. En dus wonnen de woorden als ‘nieuw elan’ en ‘nieuw leiderschap’. De woorden ‘oude wijn in nieuwe zakken’ vielen ook, maar niet in Den Haag. En zeker niet op de plek waar ze ertoe doen, zoals onder journalisten of de Tweede Kamer.

Ze hebben nou eenmaal een ‘mandaat’, Nederland heeft op deze partijen en vooral mensen gestemd. Tja. Nederland heeft ook gestemd op die ándere partijen die in de Tweede Kamer zijn gekozen maar die staan maandag niet op het bordes. Want ‘woorden doen ertoe’. En een woord als ‘uitsluiting’ of een term als ‘cordon sanitaire’ is nou eenmaal belangrijker dan ‘vertrouwen’ of ‘integriteit’.  Maar laat het aan de journalistiek en Tweede Kamer over om dat te verzwijgen als waren het de daden van de Belastingdienst die leidden tot het Toeslagenschandaal – en aftreden van degenen die maandag opnieuw op het bordes staan.

Was er dan een alternatief? Er is áltijd een alternatief zoals elke onderhandelaar weet. Onderhandelen is niets anders dan woorden achter elkaar zetten, woorden die ertoe doe vooral in een bepaalde werkelijkheid – in casu de Haagse. Simpele woorden als ‘functie elders’, ‘hier scheiden onze wegen’ of ‘wij stappen niet in kabinet-Rutte IV’ die na maanden praten veranderen in ‘functie bordes’ en ‘kabinet-Rutte IV’. Woorden doen ertoe?

Rutte IV had net zo goed Schaamteloos II kunnen heten. Schaamteloze mensen die hun daden recht praten met Haagse woorden die resoneren in de media. Wie het zijn, die mensen die hun daden weten weg te accepteren met woorden? Wie het zijn, die mensen, die zichzelf elke ochtend woorden toespreken, om weer een dag vol onacceptabele daden te verantwoorden om er vervolgens mee weg te komen? Wie zijn het toch die mensen, die bijna een jaar aan woorden nodig hadden, om maandag Schaamteloos II te presenteren? De komende tijd zullen media portretten maken van alle bewindslieden waarbij fotografen ze zacht, vriendelijk, open en vervuld van ‘nieuw elan’ zullen proberen vast te leggen, in een zo neutraal mogelijke omgeving en toch statig, visagisten en stylisten zullen losgaan op met name de vrouwen – want woorden doen ertoe.

Dat die mensen met ‘functie bordes’ mentaal anders uitgedaagd zijn dan degene die zich met een fakkel meldt bij Sigrid Kaag en Hugo de Jonge (of bij Thierry Baudet, Theo Hiddema, Rob Jetten en al jarenlang bij het leven van Geert Wilders), spreekt voor zich. Het zijn echter de daden van eenieder die meent plaats te moeten nemen in een kabinet, die andere daden bewerkstelligen. Bezuinig je op de zorg, leidt dat niet alleen tot een ‘pandemie’ met een tekort aan IC-bedden maar ook tot meer mentaal uitgedaagden op straat dan in behandeling bij een zorgfaciliteit. Bezuinig je op justitie, leidt dat tot de terreur van de Mocro Maffia en IS-fanboys & -girls en het zo onmogelijk mogelijk maken van het leven van Geert Wilders, John van den Heuvel, Royce de Vries en al die anderen die geen naam hebben of zelfs vermoord zijn. Bezuinig je op onderwijs, leidt dat tot een stroom mensen die een uitdaging vormen voor de maatschappij an sich. Hetzelfde maar dan andersom geldt voor immigratie: het is juist de investering daarin die leidt tot de uitdaging voor de maatschappij.

Want daden doen ertoe. Dáden veroorzaken ándere daden. Zolang Haagse woorden Haagse daden recht praten met behulp van journalisten en de Tweede Kamer, zullen er mensen op de stoep staan. En óók op een hoge stoep: het bordes.  

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.