'Rutte krijgt benodigde steun Oekraïneverdrag niet'
Binnenland

'Rutte krijgt benodigde steun Oekraïneverdrag niet'.

Het wordt bijzonder moeilijk voor Mark Rutte om genoeg steun te vinden voor het Oekraïneverdrag. De verwachting is dat het verdrag snel in de vergetelheid verdwijnt.

Volgens bronnen van De Volkskrant is de verwachting dat er een intrekkingswet wordt opgesteld, waarmee het verdrag nietig wordt verklaard. Rutte heeft nog tot 1 november om iets te regelen, aangezien hij de Tweede Kamer dan duidelijkheid moet verschaffen over de status en de toekomst van het verdrag.

Het verdrag is op losse schroeven komen te staan nadat tijdens een raadgevend referendum 'nee' gezegd werd door de Nederlandse burgers. Alhoewel de uitslag daarvan niet bindend was, zijn zowel Kamer als regering huiverig om het verdrag in huidige vorm in te voeren.

Rutte hoopte een clausule aan het verdrag toe te voegen om de nee-stemmers tegemoet te komen, maar dat leidt volgens ingewijden weer tot problemen met de andere landen die bij het verdrag betrokken zijn.

In de Tweede Kamer lijkt Rutte nog net genoeg steun te krijgen voor het verdrag, maar in de Eerste Kamer zijn er te veel partijen tegen.

Onduidelijk is wat de consequenties op Europees niveau zijn voor Nederland wanneer wij 'nee' zeggen tegen het handelsverdrag. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →