Rutte las Coca-Cola-folder voor
Binnenland

Rutte las Coca-Cola-folder voor.

De speech die premier Mark Rutte in juni gaf ter gelegenheid van de opening van een fabriek van Coca-Cola in Dongen kwam grotendeels rechtstreeks uit de folder van de frisdrankboer.

Onze minister-president las netjes voor dat 800 mensen een baan zouden krijgen vanwege de fabriek. Ook zouden 12.000 anderen indirect aan het werk geholpen worden. Maar het meest opmerkelijke was dat Rutte zei dat de suikerdrankjesspecialist 450 miljoen euro belasting gaat betalen aan Nederland. Volgens RTL Z is dat soort informatie normaal gesproken niet openbaar.

De zakenzender -zonder Zwarte Piet- ging op onderzoek uit en vond uit dat er rechtstreeks passages uit de folderĀ 'Behind the bottle' van Coca-Cola kwamen. Het ministerie van Algemene Zaken waar Rutte onder valt zou nergens gecontroleerd hebben of de cijfers uit de folder ook werkelijk op waarheid gebaseerd zijn.

Rutte, niets beters te doen?

Het bezoekje aan de colafabriek zou eerder al stof hebben doen opwaaien. De fabriek werd namelijk geopend op de dag na het Brexit-referendum. Nederland was toen nog voorzitter van de Europese Unie en de oppositiepartijen vroegen zich toen hardop af of Rutte niet beters te doen zou hebben dan als een C-artiest ergens een winkel te gaan openen.

De colaboer is blij met de free publicity. Vooral de ophef leverde 69 publicaties en zo'n 800.000 euro aan gratis publiciteit op. De ophef was in de meeste gevallen niet gericht tegen Coca-Cola, maar vooral tegen het afwezig zijn van Rutte.

Alle artikelen geladen. Overzicht →