Rutte liegt wéér: 'Kamer onjuist geïnformeerd over gascontacten Rusland'

Rutte liegt wéér: 'Kamer onjuist geïnformeerd over gascontacten Rusland' 

27 juli 2021 - 10:39

Tsja, eigenlijk kunnen we dit niet eens meer 'nieuws' noemen, nietwaar? Mark Rutte blijkt de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd te hebben over gascontacten met Rusland, beweert Follow the Money.

Het onderzoeksplatform heeft namelijk voor u opgedoken dat er regelmatig overleg plaatsvindt tussen Nederlandse topambtenaren en de Russische regering over energieprojecten. Uit overheidsdocumenten zou blijken dat dit een stuk verder gaat dan 'een vrije wisseling van standpunten', zoals Rutte de Tweede Kamer probeerde wijs te maken.

In maart tikte een Kamermeerderheid (inclusief de VVD) Rutte op de vingers. Het kabinet had de zogeheten Werkgroep Energie in 2017 herstart. Ligt gevoelig, want het was drie jaar nadat het neerhalen van MH17 ertoe leidde dat het overleg werd afgebroken. De werkgroep vergaderde tweemaal - in 2018 en 2020 - met Russische staatssecretarissen. En de Kamer op de juiste manier informeren zoals een brave premier dat behoort te doen? Ho maar!

Rutte hield de Kamer voor dat er niets geheimzinnigs was aan de gesprekken, die niet meer zouden zijn dan een vrije gedachtenwisseling. Het verslag dat de regering de Kamer op verzoek gaf, bevestigde dit beeld. MAAR: de Wob-stukken die Follow the Money heeft opgevraagd bewijzen dat de informatie die de Kamer heeft gekregen op cruciale punten niet klopt.

Het overleg vond deels plaats achter gesloten deuren (tot zover het Nieuwe Leiderschap) en ging mede over politiek gevoelige onderwerpen, zoals de pijpleiding Nord Stream 2 en de EU-sancties tegen Rusland. De oppositiepartijen SP, PvdA en GroenLinks eisen opnieuw opheldering van het kabinet. Benieuwd of Rutte nu wel actieve herinneringen heeft...

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml