Rutte motiveert militairen
Buitenland

Rutte motiveert militairen.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft zojuist een heerlijk ontbijtje genuttigd in Litouwen, waar hij onder andere naar is afgereisd om de 270 Nederlandse militairen die daar gelegerd zijn 'een hart onder de riem te steken'.

De troepen zijn onderdeel van een vooruitgeschoven NAVO-macht van 1.000 militairen, die er voor moet zorgen dat Rusland zijn machtspositie niet kan uitbreiden en Oost-Europeanen weer rustig kunnen gaan slapen.

Het stationeren van soldaten aldaar betekent volgens Rutte uiteraard niet dat de NAVO aanstuurt op oorlog met de Russen. Lijkt ons trouwens ook een uiterst slecht plan. Rutte kiest, zoals we hem kennen, het liefst voor een verhelderende dialoog.

"Het Russische buitenlands beleid is de laatste jaren steeds assertiever geworden, en bij tijden zelfs agressief waar het gaat om de annexatie van de Krim en het destabiliserend optreden in Oost-Oekraïne. Het is van belang om ook via diplomatieke kanalen in gesprek te blijven, ook om escalatie en misverstanden te voorkomen", aldus Rutte.

Alle artikelen geladen. Overzicht →