Rutte niet onder de indruk: 'Poetin is in paniek'

Rutte niet onder de indruk: 'Poetin is in paniek' 

21 september 2022 - 10:45

De hele wereld hield zijn adem in vanwege de tv-toespraak die de Russische president Vladimir Poetin  vanochtend gaf over de """speciale militaire operatie""" in Oekraïne. Gevreesd werd voor escalatie, het inlijven van de zelfverklaarde volksrepublieken Loegansk en Donetsk, totale mobilisatie en misschien wel het inzetten van nucleaire wapens. 

Het werd een aankondiging van gedeeltelijke mobilisatie, de belofte dat Rusland bij dreiging "alle middelen" zal inzetten en verder heel veel blabla over dat de oorlog de schuld van het Westen is en dat hij de "neonazi's" in Oekraïne wil bestrijden. Volgens onze eigen leider premier Mark Rutte is er niet veel aan de hand.

Bij Poetin heerst "volgens mij paniek", zei Rutte. "Je ziet natuurlijk dat Oekraïne tegen de Russische agressie met succes begint op te treden met Westerse steun." Hij denkt dan ook niet dat het gevaar vanuit Rusland is toegenomen. "Het is ook niet in het belang van Rusland om rare dingen te doen. Dan hebben ze ook een heel groot probleem."

"Het laat ons redelijk Siberisch, om in Russische termen te blijven", zei Rutte over de uitspraken van Poetin. "Maar feit is wel dat er nog een gebied zo groot als Hongarije bezet is door de Russen. Het is zeker niet voorbij. We moeten scherp blijven, we moeten Oekraïne blijven steunen." 

Ook de mogelijke inzet van kernwapens is niet iets om ons druk over te maken. Dat is volgens hem "ook een soort retoriek dat we vaker gehoord hebben". De premier vindt dat "enige rust" op zijn plek is.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml