Rutte verwacht niet dat Hongarije tot inkeer komt
Binnenland

Rutte verwacht niet dat Hongarije tot inkeer komt.

Premier Mark Rutte heeft naar eigen zeggen weinig hoop dat de Hongaarse regering ook maar enigszins haar beleid gaat aanpassen nu het Europees Parlement wil dat er een strafprocedure tegen het land wordt begonnen.

Niet geheel verrassend: als Hongarije niet met aanpassingen komt, is ook ons land voorstander van een strafprocedure, aldus Rutte in de Tweede Kamer. "Wij maken ons zeer grote zorgen over Hongarije." Overigens is dit nog geen formeel standpunt van de regering.

Het Europees Parlement maakte gisteren bekend dat het wil dat Artikel 7 in werking wordt gesteld. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat Hongarije bepaalde rechten worden ontnomen zoals het stemrecht. Zover is het nog lang niet. Eerst komt er een hoorzitting met Hongarije en moet duidelijk worden of de regering in Boedapest haar leven wil beteren.

Rutte denkt dat de kans daarop miniem is. Dat zou volgens hem een "wondertje" zijn. Het land ligt onder meer onder vuur vanwege aantasting van de persvrijheid en de onafhankelijke rechtspraak. Sommige landen zoals Polen en Tsjechië hebben - in tegenstelling tot Nederland - al uitgesproken Hongarije te steunen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →