
Rutte wil niet bedelen om vertrouwen
Rutte gaat niet bedelen om vertrouwen, meldde hij. Tja. Altijd uitgaan van eigen kracht, prima hoor maar is er iemand die denkt dat het vertrouwen in de politiek tijdens Prinsjesdag is hervonden?
De hoofdpijn waarmee ik wakker werd, deed vermoeden dat ik de hele avond met mijn hoofd tegen de muur had gebonkt maar dat zijn ze in Den Haag niet waard. Het zal een andere redenen hebben, de huisarts is al gemaild – maar dit ter zijde. Wonen is een primaire levensbehoefte, klonk het gisteren hier in huize Umar. Zoals verwarming en voedsel dat óók zijn, volgde er achteraan. Dat de inflatie zowel de bakstenen, als de verwarming én het eten duurder hebben gemaakt, zal niemand betwisten. Dat de maatregelen om deze winter niet dood te gaan aan dakloosheid, honger of tekort aan zwavelstokjes, ook niet.
De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen – dat is het juk van het Nederlanderschap. Prima (kan iemand dit in Ter Apel in 39 talen op de muur spijkeren?). En dat wonen een grondrecht is, zal geen belegger ontkennen. Maar eten en energie zijn dat óók. Toch heb ik geen minister horen zeggen dat Unilever geen winst mag maken. Of dat Albert Heijn zijn producten goedkoper moet aanbieden aan mensen met een laag inkomen. Dat energiebedrijven momenteel absurde winsten maken over de rug van burgers, is te danken aan de overheid. Dezelfde overheid die ons moet beschermen tegen o.a. kou en honger, in ruil voor ons belastinggeld. Het energieplafond dat is bedacht, levert weinig op. Iedereen in Nederland krijgt hetzelfde bedrag terug maar daarboven mag het energiebedrijf doorgaan met het incasseren van de absurd hoge bedragen waarmee zij ons confronteren. Zij? De overheid, Rutte en co, die belasting op belasting stapelen, energiebedrijven rijker en ons burgers armer maken. Mijn termijnbedrag is 1300 euro, ondanks dat ik 30% bespaard heb op mijn gasverbruik en ‘dus’ 30% minder zou moeten betalen dan ik al deed (575 euro). Met de maatregel van Kaag zit ik nog steeds in de kou. Je zou ook de belasting kunnen schrappen maar nee, de overheid haat ons. Die nieuwelingen in Ter Apel moeten ook ergens van betaald worden hè?
Dat de boodschappen duurder worden, hoor je ze ook niet over. Dat minima er moeite mee hebben, is geen onderwerp. Marktwerking hé? De enige marktwerking waar ze op geilen om te beknotten in Den Haag, is die gericht op vastgoedbeleggers. Door de overdrachtsbelasting te verhogen, wordt de schatkist gevuld maar komt er geen woning extra bij. Door winsten te beperken, stoppen investeerders met beleggen en komt er geen woning extra bij. Vastgoedbeleggers mogen geen winst maken, energiebedrijven en voedingsmiddelenproducenten en -verkopers wél. Ook dat zijn basisbehoeftes maar onze politici meten met twee maten. Rutte wil niet bedelen om vertrouwen. Prima. Beter gaat hij met zijn collega’s in de leer bij de daklozen voor de Albert Heijn. Misschien steken ze er nog wat van op.
{{comment.text}}