
Rutte's ministerie krijgt tik op vingers na weigering info-verzoek Nieuwsuur
In een goed functionerende democratie is zoals jullie weten publieke informatie niet van de overheid, maar van ons allemaal. Als een journalist dan een Woo-verzoek (Wet open overheid) indient is dat dus geen gunst waarvoor de verzoeker eerst een hindernisbaan dient af te leggen, maar gewoon een recht.
Dan dient dus zelfs het ministerie van Algemene Zaken van Rutte zich daaraan te houden. Ook als een journalist van Nieuwsuur een verzoek doet om stukken in te zien om een reconstructie te maken over hoe gedacht werd over het begrip 'groepsimmuniteit' in kabinetskringen.
Maar, Algemene Zaken vond het niet zo nodig om hier actief aan mee te werken. De wettelijke termijnen waarbinnen moest worden besloten over het verzoek om openbaarmaking van informatie werd niet gerespecteerd en vervolgens oordeelde het op eigen gezag dat bepaalde documenten 'niet relevant' waren om te verstrekken.
De journalist in kwestie diende een klacht in want zo werkt dat niet hè? Rutte's ministerie heeft dan ook een tik op de vingers gekregen van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Volgens het adviescollege had het ministerie "een meer oplossingsgerichte en actieve houding" moeten aannemen. Het spreekt van een "ernstige conclusie".
{{comment.text}}