Upd: Staatssecretarissen die ook Kamerleden zijn geven Kamerzetel op

Upd: Staatssecretarissen die ook Kamerleden zijn geven Kamerzetel op 

02 september 2021 - 10:10

De Raad van State heeft gesproken: de onafhankelijk adviseur van de regering is weliswaar kritisch op de hele gang van zaken (en terecht), maar zegt dat de benoeming van de Kamerleden Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD), Dennis Wiersma (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) tot staatssecretaris niet in strijd is met de grondwet. Grote vraag die nu opkomt: is de democratie soms dood?

Het zou 'niet ongrondwettelijk' zijn omdat de drie benoemd zijn NA de verkiezingen. Dat geeft nu wat verwarring, omdat het demissionaire kabinet vrolijk kan blijven door regeren omdat we ondanks eindeloze babbels en intenties tot het vormen van een regeerakkoord nog steeds GEEN nieuw kabinet hebben. Daarom is de dubbelfunctie tijdelijk toegestaan. Lekker makkelijk, ja.

Toch is er ook kritiek: namelijk op de manier waarop de benoemingen zijn verlopen. Zo heeft het kabinet noch de Kamer publiekelijk onderkend of besproken dat de benoemingen mogelijk op gespannen voet staan met de grondwet. Sterker, de benoeming van Yeşilgöz in mei is "vrijwel ongemerkt voorbijgegaan" en bij de twee andere benoemingen kwam de mogelijke ongrondwettigheid pas aan de orde toen de media erover ging berichten.

De antwoorden die het kabinet gaf op Kamervragen van de SP hierover, noemt de Raad van State "te summier". Het kabinet had de kwestie "beter moeten motiveren, zeker in het licht van de discussie die inmiddels hierover was ontstaan".

Overigens, de drie leiders van formerende partijen, Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA), zijn op dit moment zowel bewindspersoon als Kamerlid. De Raad vraagt zich daarom af "of dat niet veel fundamenteler van invloed is op de gewenste scheiding van verantwoordelijkheden van bewindspersonen en Kamerleden dan het Kamerlidmaatschap van de drie staatssecretarissen". 

Wij zijn benieuwd wat voor excusses hier nu weer op worden verzonnen.

Update 10.22 uur:

Dilan Yesilgöz (Economische Zaken en Klimaat - VVD), Dennis Wiersma (Sociale Zaken - VVD) en Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat - D66), hebben toch geen zin in gezeur en geven hun zetel in de Tweede Kamer alsnog op. Dat hebben de drie aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp laten weten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml