RvS: 'Verdachte strafproces mag wel wat meer gesteund worden'

RvS: 'Verdachte strafproces mag wel wat meer gesteund worden' 

16 mei 2022 - 12:27

Criminelen die grote dan wel kleine strafbare feiten hebben gepleegd, door oom agent in de kraag worden gevat en uiteindelijk gerechtigheid ondergaan. Volgens de Raad van State mogen zij wel wat meer steun krijgen vanuit de overheid.

De RvS adviseert het ministerie dan ook om de positie van een verdachte in een strafzaak te verbeteren door onder meer te zorgen voor adequate, gefinancierde rechtsbijstand en door diegene de informatie te geven die nodig is voor effectieve verdediging.

Het Wetboek van Strafvordering wordt gemoderniseerd. En dat is nodig ook (want stamt uit 1926). Maar als de regering toch bezig is, moet het ook op meerdere punten aangepast worden: "Sinds de invoering van het huidige wetboek is de rechter teruggetreden, is de positie van de officier van justitie en van de politie versterkt en is het slachtoffer geëmancipeerd. Deze verschuivingen roepen de vraag op of de verhoudingen nu en na invoering van het nieuwe wetboek, nog in balans zijn", aldus de raad.

De raad denkt dat deze ontwikkelingen negatieve gevolgen kunnen hebben voor verdachten, zeker als zij niet door een advocaat worden bijgestaan. Daarom wordt ook geadviseerd om het rechterlijk toezicht te versterken en voldoende voorwaarden te stellen bij het uitoefenen van opsporingsbevoegdheden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid meldt dat de komende tijd het advies van de raad wordt verwerkt. De verwachting is dat het wetsvoorstel in het vierde kwartaal van dit jaar klaar is, waarna het wordt ingediend bij de Tweede Kamer. Pas dan volgt een inhoudelijke reactie op het advies.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml