Ryanair in paniek: kort geding over 'pilotenstaking' NL
Binnenland

Ryanair in paniek: kort geding over 'pilotenstaking' NL.

Bij budget-vliegmaatschappij Ryanair heerst totale chaos: piloten werkzaam in heel Europa eisen betere arbeidsvoorwaarden en dus leggen Ierse, Zweedse, Duitse en Belgische piloten vrijdag het werk neer. In Nederland niet, maar om dit alvast voor te zijn stapt Ryanair naar de rechter.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zegt dan ook te zijn gedagvaard door Ryanair, met als inzet een stakingsverbod voor het gehele zomerseizoen. Grappige van het hele verhaal: Nederlandse piloten staken in tegenstelling tot collega's uit andere landen (nog) niet. Ook heeft de bond überhaupt nog geen voornemen uitgesproken om te gaan staken.

VNV zegt dan ook verrast te zijn over het kort geding, dat morgenmiddag in Haarlem plaatsvindt en noemt die stap voorbarig. Wel is er een conflict met de Iers luchtvaartmaatschappij. De bond keert zich bijvoorbeeld tegen 'schijnzelfstandigheid' en wil doorbetaling bij ziekte.

Daarnaast vinden de bonden in alle betrokken landen dat de lokale arbeidswetgeving van kracht moet zijn op de arbeidscontracten. Nu geldt voor de veertig tot vijftig in Nederland werkzame Ryanair-vliegers de Ierse wetgeving.

Alle artikelen geladen. Overzicht →