'Salafistische' moskee: Wij zijn niet salafistisch
Binnenland

'Salafistische' moskee: Wij zijn niet salafistisch.

Begin deze maand promoveerde de Iraans-Nederlandse Mohammed Nazar Soroush aan de Universiteit Tilburg op zijn proefschrift getiteld 'De Leefwereld van Jonge Salafisten in Nederland'. Hij ging hiervoor drie jaar lang langs bij nagenoeg alle streng islamitische centra in Nederland. Een van de door Soroush bezochte locaties betrof de Leidse Imam Malikmoskee, die de onderzoeker als salafistisch bestempelde.

Volgens Abdelhamid Bouzzit, woordvoerder van desbetreffend gebedshuis, heeft de onderzoeker onjuiste informatie naar buiten gebracht die niet strookt met de werkelijkheid.

Dat gaat dan onder meer om het verkeerd beschrijven van het interieur en het verkeerd interpreteren van zijn ervaringen. "De onderzoeker spreekt geen Arabisch en slecht Nederlands. Hij heeft zich niet als onderzoeker voorgesteld, maar 'undercover' onze moskee bezocht. Daar zijn geen opnamen van, blijkt  uit het proefschrift. Thuis heeft de beste man een verslagje geschreven", aldus de verbaasde Bouzzit.

Bouzzit vervolgt: "Wij zijn absoluut niet salafistisch. Wij zouden integratie tegenwerken. Wij zouden de Nederlandse samenleving afzweren. We zouden ons afkeren van de democratische rechtsstaat. Iedereen die ons ook maar een beetje kent zal weten dat wij ons juist heel erg voor inzetten deze aspecten."

Omdat de Universiteit Tilburg meerdere signalen heeft ontvangen over de inhoud van het proefschrift, laten zij onderzoek doen. De Imam Malikmoskee eist rectificatie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →