Salariskloof tussen top en gewone loonslaven stijgt
Binnenland

Salariskloof tussen top en gewone loonslaven stijgt.

Het economisch bureau van ABN Amro bracht u gisteren het goede nieuws dat volgend jaar uw schrale salaris met drie procent omhoog gaat. Iedereen blij natuurlijk en terecht, want tot nu toe is het met afgunst kijken naar hoe uw baas in de centjes zwemt en u moet ploeteren om rond te komen.

Het blijkt namelijk dat het verschil in loon tussen de top en de gewone werknemers weer iets is toegenomen. Het bruto jaarsalaris van de vijf topverdieners per bedrijf was vorig jaar 6,2 keer zo hoog als de doorsnee fulltime-lonen bij deze grote bedrijven. In 2010 was de loonkloof nog 5,5, zegt een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Eerlijk is eerlijk, in sommige bedrijfstakken (zoals de horeca) komt dit ook omdat er veel jongeren werken - die nou eenmaal weinig verdienen - maar toch. 

Vooral mannen grootverdieners

Verder blijkt uit de cijfers dat vooral mannen een topsalaris krijgen. Ruim een op de vijf topverdieners bij de duizend grootste bedrijven was een vrouw. Wij verwachten binnenkort dus een feministisch protest op het Malieveld.

Wanneer er trouwens gekeken wordt naar alleen het bedrag dat daadwerkelijk op uw rekening verschijnt, dan blijkt dat uw leidinggevenden gemiddeld 'slechts' 4,2 keer zoveel verdienen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →