Samenscholingsverbod voor straatverkopers
Binnenland

Samenscholingsverbod voor straatverkopers.

U kent vast wel dat ene pleintje of straatje in een stad waar u liever omheen loopt omdat u zich bejaagd voelt door straatverkopers. U hoeft geen krantenabonnement en u vindt dat ene goede doel echt wel belangrijk, maar niet op het moment dat u daar loopt. Dan probeert u die opdringerige lui zo snel mogelijk te ontlopen omdat ze als aasgieren op u aflopen, zodra ze u in hun vizier hebben. Goed nieuws: uw angst is voorbij. Er komt een nieuw systeem waarbij er vaste plekken zijn en waarbij er niet meer dan drie verkopers op een plek mogen staan. 

Uit het hele land komen regelmatig klachten binnen over straatverkoop. De landelijke vereniging Direct Dialogue Donateurwerving Nederland (DDDN) moet voorkomen dat de irritatie onder het winkelend publiek niet uitloopt tot protesten en komt vanaf september met een nieuw systeem. 

'Iedereen verliest'

Het doel is om wervers voor goede doelen of kranten beter te verspreiden in de binnenstad, zodat er geen 'gevreesde' pleintjes meer ontstaan. "Te veel verkopers op één punt is voor niemand goed", zegt directeur Henk Dokter van het DDDN tegen het AD. "De winkeliers hebben er last van, het winkelpubliek ook; we zitten elkaar in de weg. Iedereen verliest."

VOL = VOL

Wanneer donateurwervers of straatverkopers zich aanmelden in een stad, kunnen zij in het systeem zien op welke plaatsen ze mogen staan, en melden zich aan voor een bepaalde locatie. Die plek is dan bezet, en andere groepen moeten een andere plek kiezen. Bij verkoop aan de deur is al een handig systeem in werking. Medewerkers moeten dan de postcode invoeren van de mensen die ze hebben geworven. Zo is meteen te zien of ze niet in de verkeerde wijk waren.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →