Saudi-Arabië: Leve de Vrede! (tussen moslims)
Buitenland

Saudi-Arabië: Leve de Vrede! (tussen moslims).

De Saudische prins annex gouverneur Khalid Al Faisal heeft moslimdeskundologen, politici, religieuze studenten en intellectuelen opgeroepen op te treden tegen sektarisme. Islamitisch sektarisme welteverstaan. 

Maar voor u jubelt van deze vredesoproep: dit was een sneer naar Iran. De soennitische Saudi's en de sjiitische Iraniërs zijn theologisch verdeelde grootmachten in het Midden-Oosten. Al Faisal deed deze uitspraken na een bijeenkomst over de organisatie van de jaarlijkse Hadj, aldus GulfNews

Tijdens de Hadj komen duizenden moslims naar het Saudische Mekka. En precies daar ligt een pijnpunt voor de Iraniërs, het stoort ze mateloos dat voor hun belangrijke plekken in een land van het andere gezindte liggen. De Iraniërs klagen steen en been over vermeende barricades die de Saudi's opwerpen voor Iraniërs die op bedevaartstocht willen naar de komeetsteen Ka'bah. 

Zo trok Teheran zelfs de legitimiteit van Saudi-Arabië in twijfel om de bedevaartstocht te organiseren. Al Faisal probeerde de gemoederen te sussen: "Islam is uniek. Er zijn geen meerdere islams". Ok, dan is het goed!

Alle artikelen geladen. Overzicht →