Schaf de mallotigheid van het koningshuis af

Schaf de mallotigheid van het koningshuis af 

07 september 2022 - 12:38

De een ‘schittert’ in de VS, de ander poseert verplicht voordat ze bij de universiteit naar binnengaat. Het volk dat klaagt over de gestegen energierekening, de dure boodschappen, de verhoogde verkeersboetes, de extra vliegtaks – gewoon over de prijsstijgingen van het leven, vreet het.

Bespaar me het gebrabbel dat het zoveel oplevert.

Bespaar me de berekening dat een president ook geld kost.

Denk gewoon ‘ns nuchter na: een handjevol mensen in Nederland mag, vanwege de afkomst, hun hele leven lang doen wat ze willen, op kosten van anderen en komt er nog mee weg ook. De diamanten in de oren, de schilderijen aan de muren, het dak waaronder ze wonen, het vliegtuig waarin ze vliegen, de auto’s waarin ze rijden, de boten waarop ze varen, de scholen die bezocht worden, de designers die aangesteld worden, de vakantie die genoten worden – allemaal betaald door de mensen die de energierekening niet meer kunnen betalen. Wie wil dat niet?

O nee, niemand?

Natuurlijk is het een kutleven met al die kutfotografen maar hey: vraag ‘ns aan Quote 500-mensen hoe makkelijk zij die miljarden hebben verdiend? Of honderden miljoenen? Newsflash: een stuk moeilijker dan de Oranjes. Dus ja, laat ze maar zwaaien en poseren, normale mensen verdienen hun miljoenen en miljarden een stuk moeilijker.

En dan nog iets: we kunnen onze premier niet kiezen, dat is ‘gewoon’ de partijleider van de partij die bij verkiezingen de grootste wordt. Weinig democratisch aan. We schreeuwen om een democratisch gekozen burgemeester. We hebben de mond vol van aangewezen ministers en Europese bewindslieden. Maar mensen die linten doorknippen, zwaaien in alle landen van de wereld en speeches voorlezen in vreemde talen die door anderen geschreven zijn, mogen dat namens ons doen, hun hele leven lang? Zonder gekozen te zijn, enkel en alleen omdat ze in een bepaalde familie geboren zijn? Een familie die nota bene geen belasting betaalt en alle rekeningen van het leven doorschuift naar ons?

Wie wil dat nou niet?

Wie kan dat nou niet?

Wat misschien juist het probleem is. Juist omdat iedereen het zou kunnen, mag niemand anders dan de reeds gekooide mensen het doen. En blijft de retoriek ‘wat een vreselijk leven!’, ‘weet je wat een president kost?!’, ‘ze doen het zo goed!’, ‘het levert zo veel op!’

Allemaal prima en allemaal geen argument om er geen democratische functie van te maken. Schaf de mallotigheid van het koningshuis af, plaats er desnoods een azc in (of laat ‘m die hut houden en zelf betalen), maak die man president en laat z’n dochter zich verkiesbaar stellen als ze ooit de presidente van Nederland zou willen worden. Geef die mensen een keuze, geef de rest van Nederland een keuze en meer dan dat: geef iedereen, van Oranjes tot de man in de straat, de kans om gekozen te worden voor de vermeende hondenbaan die rijden in snelle auto’s, vliegen in Boeings, shoppen bij designers en zwaaien naar het klootjesvolk blijkbaar is.

En laat dat kind met rust.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.