'Schiet eens op met je brexit-uitleg'
Buitenland

'Schiet eens op met je brexit-uitleg'.

Het Europees Parlement heeft vandaag in Brussel een resolutie aangenomen waarin het de Britse minister-president oproept om de andere 27 EU-leiders zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van hoe de Britten gaan brexitten. De 28 landen zijn vandaag en morgen in overleg om het eens goed te hebben over de brexit en hoe de aftredende Cameron in het geheel staat.

Het Europese Parlement heeft al aangegeven dat ze wil dat Londen onmiddellijk Artikel 50 activeert, om zo de "schadelijke onzekerheid" voor een ieder te minimaliseren. Zodra Londen dat heeft gedaan starten de onderhandelingen over de scheiding.

Lang debat

Het debat duurde twee uur en was roerig en emotioneel. Nigel Farage van de UKIP en een fervent voorstander van brexit werd met boegeroep onthaald in de kamer. Farage zei vervolgens dat de parlementariërs zich maar even "volwassen" moesten gedragen, weet Sky News.

De Belg Guy Verhofstad heeft geen goed woord over voor Farage. "Ik had nooit gedacht dat iemand van dit huis nazipropaganda in de campagne zou gebruiken", zei de Belg volgens het ANP. "Het meest schokkende is dan ook niet de keuze van de Britse bevolking, maar het klimaat van angst en negativisme dat werd gecreëerd." Wel is Guy nog een beetje blij, omdat de EU nu van één ding verlost is namelijk "de grootste verspilling in Europa: uw salaris.”

PVV-Europarlementariër Marcel de Graaff noemde de brexit "het begin van het einde van dit mislukte project". "Het proces van ontmanteling van deze 'evil union' moet zo snel mogelijk beginnen." 

Volgens Sophie in ’t Veld van de D66 zijn er langdurige onderhandelingen aanstaande. "In deze onzekere tijden is een breed gedragen uitspraak van het Europees Parlement hard nodig. Het is belangrijk dat het parlement niet meer onzekerheid creëert in Europa dan er nu al is."

Meer lezen over Brexit?
Alle artikelen geladen. Overzicht →