Schokkend: 170 duizend ouderen thuis mishandeld
Binnenland

Schokkend: 170 duizend ouderen thuis mishandeld.

Nieuw en grootschalig onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid laat een bizar beeld zien van de Nederlandse maatschappij: naar schatting is ruim één op de twintig ouderen (5,5 procent) vanaf het 65ste levensjaar ooit weleens thuis mishandeld geweest.

Oftewel, dat komt neer op 170.000 arme zieltjes die op hun oude dag in hun eigen woning niet veilig zijn. Die mishandeling komt in vele gedaantes voor en is vaak ook niet eenmalig: het begint vaak met financieel misbruik, gevolgd door psychische mishandeling en fysieke mishandeling. 

Nu vraagt u zich natuurlijk af wie die onverlaten zijn die het in hun hoofd halen oude mensen het leven zuur te maken. Nou, dat blijken vaak bekenden te zijn (en dat is misschien nog wel het ergste). Bijvoorbeeld een vriend(in) of kennis, een buurman, een broer of zus, of een zoon of dochter van het slachtoffer.

Zorgminister Hugo de Jonge is geschrokken van de nieuwe cijfers. "De vorige landelijke cijfers waren van een kleine tien jaar geleden en dit nieuwe onderzoek laat een vergelijkbaar schokkend beeld zien. De mishandelingen variëren van verbaal geweld tot financieel misbruik, terwijl het thuis veilig hoort te zijn", reageert hij in het AD.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →