Schokkend: 62 procent dieren Oostvaardersplassen dood
Binnenland

Schokkend: 62 procent dieren Oostvaardersplassen dood.

Zo gaat dat dus als de allesverwoestende mensch een stukje natuurgebied leefbaar probeert te houden. Staatsbosbeheer heeft vandaag bekend gemaakt dat er afgelopen winter liefst 3.226 dieren, oftewel 62 procent van het totaal, zijn doodgegaan in de Oostvaardersplassen.

Dat is behoorlijk wat meer dan vorig jaar toen tussen 1 december en 30 april 813 dieren stierven. De meeste grazers (89 procent) zijn afgeschoten omdat ze zogenaamd te zwak waren om de winter te overleven. Voor de statistieken-goeroes onder ons: het gaat om 2.684 edelherten, 75 Heckrunderen en 467 konikpaarden.

De laatste tijd is er veel gedoe rondom het natuurgebied. Er is veel te weinig voedsel aanwezig dus knalt Staatsbosbeheer er maar een aantal af. Tot grote woede van dierenlovers, die stellen dat als er meer beesten zijn het gebied gewoon groter moet worden (daar is ook alle ruimte voor nietwaar?). Vorige maand werd daarom nog een hek gesloopt door dertig protesterende fanatiekelingen.

Dieren afknallen = protocol

Volgens Staatsbosbeheer is het hoge sterftecijfer trouwens niet zo schokkend. De dieren werden "volgens het protocol vroeg reactief beheer" afgeschoten en de populatie is nu ongeveer net zo groot als in het najaar van 2002. 

Twee weken geleden is een rapport uitgebracht met een advies voor de toekomst van het gebied. Belangrijkste aanbeveling is om het aantal dieren structureel op 1.500 grote grazers te houden. Onacceptabel, aldus de coalitie Samenwerkende Dierenwelzijnsorganisaties Nederland. De Provinciale Staten moeten nog beslissen of ze de aanbeveling overnemen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →