Schokkend: IS-propaganda, rechtstreeks vanuit A'dam 

10 oktober 2018 - 15:44

Dit gebeurt er dus in ons land onder de radar... De 27-jarige in Amsterdam wonende Marokkaan Mounim A. moet morgen in de zwaar beveiligde rechtbank op Schiphol voor het hekje verschijnen omdat hij IS-propaganda zou hebben verspreid op Telegram en zou hebben opgeroepen om een aanslag te plegen.

Het Parool heeft voor u boven water gehaald hoe de politie de man - die op sociale media gebruikt maakt van bijnamen als Abu Bakr of Abu Al-Bagdadi al-Hollandi - op het spoor kwam.

Tijdens het onderzoek stuitte de politie onder andere op een chat op Telegram waarin ene Abu Bakr de meest gruwelijke propagandafilmpjes over Islamitische Staat verspreidde zoals filmpjes van aanslagen begeleid door islamitische strijdliederen en zelfs 'spelletjes' met bomgordels en tanks voor de jongste kids deelde. 

Ook zou hij een keer gezegd hebben: "Je moet een vrachtwagen pakken, rijdt al die mensen omver. Dat is je plicht", zo kwamen agenten tijdens een afgetapt telefoongesprek tussen twee jongens achter.

Advocaat: Mijn cliënt heeft niks gedaan

Behoorlijk schokkend en u zou zeggen voldoende voor jarenlange eenzame opsluiting en daarna een enkele reis naar Marokko, of liever nog naar Mars of zo. Toch is dit nog maar de vraag, want Mounim - hoewel hij toegeeft zichzelf weleens Abu Bakr te noemen - ontkent dat hij de Abu Bakr is die in het telefoongesprek naar voren kwam.

"Mensen vroegen hem om informatie over Islamitische Staat, die hij hen vervolgens heeft doen toekomen. Deze informatie heeft hij gehaald van internetsites die voor eenieder toegankelijk zijn. Hij zag de mogelijke strafbaarheid van zijn handelen op dat moment niet in. In mijn ogen is mijn cliënt een kwetsbaar persoon die de mogelijke consequenties van zijn handelen niet goed overzag", aldus de advocaat.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie