Schokkend: 'Meeste sekswerkers ervaren vorm van geweld'
Binnenland

Schokkend: 'Meeste sekswerkers ervaren vorm van geweld'.

Goedemorgen zeg, dit hadden wij nou niet verwacht. Het blijkt dat vrouwen (of mannen, of hetten, kan ook hè) die hun brood met prostitutie verdienen niet altijd honderd procent gegarandeerd veilig hun werk kunnen doen. Zij ervaren vaak 'enige vorm van geweld'.

Dat blijkt uit onderzoek van Soa Aids Nederland en belangenvereniging Proud onder 300 respondenten. Sekswerkers zijn vooral slachtoffer van sociaal-emotioneel geweld (pesten, privacyschending, stalking): 93 procent van de ondervraagden kreeg daarmee te maken.

Maar dat is nog niet alles: 78 procent maakte seksueel geweld mee en 60 procent zegt fysiek geweld te hebben ondergaan, variërend van aan de haren trekken tot zware mishandeling. Ook financieel-economisch geweld komt voor (bij 58 procent), wat uiteenloopt van klanten die stelen of niet betalen tot geweigerd worden bij bank of verzekering vanwege het werk.

Bizar, schokkend en ongehoord. Want laten we wel wezen, ook sekswerken is werken en de beoefenaars ervan hebben ook rechten. Wat ons betreft is het dan ook tijd voor demonstraties, stakingen en MeToo-achtige hashtags op Twitter.

De onderzoekers opperen in elk geval om te beginnen met de drempel om aangifte te doen wat te verlagen (slechts 20 procent deed aangifte bij de politie) en het erkennen van de beroepsgroep.

Alle artikelen geladen. Overzicht →